50 twarzy grzybów – kurs online

NS/7004 Nauka i Środowisko

Kurs prowadzony w formie zdalnej na platformie ZOOM.

„Nie było nas, był las, nie będzie nas, będzie las”. To znane przysłowie staje się obecnie coraz mniej aktualne, a to za sprawą niszczycielskiej ingerencji człowieka. Jest jednak pewna nieujarzmiona grupa leśnych (i nie tylko leśnych) stworzeń, której, dzięki wyjątkowej sztuce przetrwania, nie straszny nawet Homo sapiens. To za sprawą grzybów – bo o nich mowa – przytoczony aforyzm powinien zostać uściślony, przyjmując w świetle obecnych zmian antropogenicznych bardziej autentyczne brzmienie: „nie było nas, były grzyby, nie będzie nas, będą grzyby". Grzyby są wszędzie. W każdej strefie klimatycznej, na lądzie i w wodzie. Przyjmują niezwykłe formy, leczą, zabijają, odurzają – i to nie tylko swym pięknem. W hierarchii taksonomicznej zajmują zaszczytną rangę królestwa, przydającą im zasłużonego majestatu.

Kurs dedykowany jest zarówno miłośnikom grzybów, jak i sceptykom. Poruszane zagadnienia:

  1. Wprowadzenie do świata grzybów. Bioróżnorodność i zdolności adaptacyjne.
  2. Grzyby lecznicze i wytwarzane przez nie substancje biologicznie czynne.
  3. Grzyby z kryminalną przeszłością – słynni przedstawiciele gangu jednonogich morderców, trucizny, którymi częstują i autentyczne przypadki ich zbrodniczych dokonań.
  4. Magiczne grzyby i substancje psychoaktywne. Czyli o tym, dlaczego Wikingowie wygrywali bitwy, co właściwie Alicja robiła w Krainie Czarów i czy święte grzyby sprawiedliwie okryto niechlubną sławą.
  5. Grzyby jako wstęp do gry wstępnej i zawarte w nich substancje o potencjalnym zastosowaniu wzmagającym potencję.
  6. Z lasu do laboratorium – techniki hodowli grzybów w warunkach naturalnych i sztucznych.
  7. Wykorzystanie grzybów w biotechnologii: od otrzymywania leków, poprzez produkcję sera i wina, aż po oczyszczanie ścieków.
  8. Zastosowanie grzybów w kosmetologii, czyli o najmodniejszych składnikach pielęgnacji skóry.
  9. Grzyby w sztuce, twórczości literackiej i w kuchni. Artystyczno-kulinarne zakończenie kursu, wypełnione fotografią, rysunkiem, malarstwem, książką, ale też prostymi i niebanalnymi przepisami kulinarnymi, które mogą pretendować do miana sztuki.
325.00 PLN 30 godzin 10.83 PLN / h

Grupa NS/7004/5

01.10.2022 - 31.12.2022 Lokalizacja:
l.p. data rozpoczęcie zakończenie przerwa
1 01.10.2022 , sobota 11:00 13:35 05 min
2 08.10.2022 , sobota 11:00 13:05 05 min
3 15.10.2022 , sobota 11:00 13:05 05 min
4 22.10.2022 , sobota 11:00 13:05 05 min
5 05.11.2022 , sobota 11:00 13:05 05 min
6 19.11.2022 , sobota 11:00 13:05 05 min
7 26.11.2022 , sobota 11:00 13:05 05 min
8 03.12.2022 , sobota 11:00 13:05 05 min
9 10.12.2022 , sobota 11:00 13:05 05 min
10 17.12.2022 , sobota 11:00 13:05 05 min
11 31.12.2022 , sobota 11:00 13:05 05 min
325.00 PLN 30 godzin 10.83 PLN / h