Co i jak jeść, aby czuć się zdrowym – kurs online

NS/8342 Nauka i Środowisko

Kurs realizowany w formie zdalnej na platformie MS Teams.

Ilość informacji dotyczących prozdrowotnych wyborów żywieniowych, jakie możemy znaleźć w mediach jest ogromna. Niestety w wielu przypadkach czujemy się zagubieni, niekiedy także przytłoczeni sprzecznymi poradami.

Założeniem kursu jest udzielenie Słuchaczom przydatnych w życiu codziennym porad dotyczących decyzji żywieniowych. Nabrania umiejętności radzenia sobie z wyborem diety w sytuacjach niedożywienia czy w stanach chorobowych. Kurs prowadzony jest przez wieloletniego wykładowcę Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyka, mamę oraz miłośnika jedzenia i gotowania - w jednym :). Dzięku czemu zajęcia tworzą mieszankę wiedzy opartej na wiedzy, dowodach naukowych, doświadczeniu klicznicznym oraz życiowym.

Zajęcia odbywają się w formie hybrydowej 6 spotkań tj.:

  • w czasie 17:30-19:15 prowadzony jest wykład online na platformie MS Teams (1:45h),
  • pozostały czas 19:15-21:15 (2h) będzie uzupełniony przez wykładowcę w postaci nagranego wykładu, który zostanie umieszczony do odsłuchania dla Słuchaczy na platformie MS TEAMS w ciągu kilku kolejnych dni po wykładzie online - cykliczna, cotygodniowa forma wykład stacjonarny + uzupełnienie materiału.

Kurs obejmuje zagadnienia:

1. Wpływ żywienia i stylu życia matki w okresie ciąży na jej dziecko.

  • wpływ żywienia na prokreację,
  • czy to, co je mama wpływa na płód?,
  • czy dieta kobiety w ciąży ma znaczenie na zdrowie jej dziecka w przyszłości?.

2. Jak moje nawyki żywieniowe mogą zniszczyć moje zdrowie?

  • co dzieje się z moim ciałem, gdy zjem za dużo?,
  • jak wpływa alkohol na mój organizm?,
  • czy wystarczy zdrowa dieta, aby być zdrowym?,
  • założenia i znaczenie diety przeciwzapalnej.

3. Żywienie w wybranych dolegliwościach i niedożywieniu

  • niedożywienie TO CHOROBA (jak zapobiec i jak leczyć?),
  • co to są FSMP i jak je stosować?,
  • kiedy i jak prawidłowo stosować dietę łatwostrawną?,
  • żywienie w biegunce i zaparciach.

4. Jak to jest z tymi suplementami?

  • co to są suplementy?,
  • kiedy warto stosować suplementy?,
  • interakcje suplementów z lekami i żywnością.

5. W zdrowym ciele zdrowy duch

  • wpływ żywienia i stylu życia na nastrój,
  • neurodegeneracja a dieta.
325.00 PLN 30 godzin 10.83 PLN / h

Grupa NS/8342/1

01.03.2023 - 05.04.2023 Lokalizacja:
l.p. data rozpoczęcie zakończenie przerwa
1 01.03.2023 , środa 17:30 21:15 00 min
2 08.03.2023 , środa 17:30 21:15 00 min
3 15.03.2023 , środa 17:30 21:15 00 min
4 22.03.2023 , środa 17:30 21:15 00 min
5 29.03.2023 , środa 17:30 21:15 00 min
6 05.04.2023 , środa 17:30 21:15 00 min
325.00 PLN 30 godzin 10.83 PLN / h