Co i jak jeść, aby czuć się zdrowym – kurs online
NS/8342
Nauka i Środowisko
Kurs realizowany w formie zdalnej na platformie MS Teams.
Ilość informacji dotyczących prozdrowotnych wyborów żywieniowych, jakie możemy znaleźć w mediach jest ogromna. Niestety w wielu przypadkach czujemy się zagubieni, niekiedy także przytłoczeni sprzecznymi poradami.
Założeniem kursu jest udzielenie Słuchaczom przydatnych w życiu codziennym porad dotyczących decyzji żywieniowych. Nabrania umiejętności radzenia sobie z wyborem diety w sytuacjach niedożywienia czy w stanach chorobowych. Kurs prowadzony jest przez wieloletniego wykładowcę Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyka, mamę oraz miłośnika jedzenia i gotowania - w jednym :). Dzięku czemu zajęcia tworzą mieszankę wiedzy opartej na wiedzy, dowodach naukowych, doświadczeniu klicznicznym oraz życiowym.
Zajęcia odbywają się w formie hybrydowej 6 spotkań tj.:
- w czasie 17:30-19:15 prowadzony jest wykład online na platformie MS Teams (1:45h),
- pozostały czas 19:15-21:15 (2h) będzie uzupełniony przez wykładowcę w postaci nagranego wykładu, który zostanie umieszczony do odsłuchania dla Słuchaczy na platformie MS TEAMS w ciągu kilku kolejnych dni po wykładzie online - cykliczna, cotygodniowa forma wykład stacjonarny + uzupełnienie materiału.
Kurs obejmuje zagadnienia:
1. Wpływ żywienia i stylu życia matki w okresie ciąży na jej dziecko.
- wpływ żywienia na prokreację,
- czy to, co je mama wpływa na płód?,
- czy dieta kobiety w ciąży ma znaczenie na zdrowie jej dziecka w przyszłości?.
2. Jak moje nawyki żywieniowe mogą zniszczyć moje zdrowie?
- co dzieje się z moim ciałem, gdy zjem za dużo?,
- jak wpływa alkohol na mój organizm?,
- czy wystarczy zdrowa dieta, aby być zdrowym?,
- założenia i znaczenie diety przeciwzapalnej.
3. Żywienie w wybranych dolegliwościach i niedożywieniu
- niedożywienie TO CHOROBA (jak zapobiec i jak leczyć?),
- co to są FSMP i jak je stosować?,
- kiedy i jak prawidłowo stosować dietę łatwostrawną?,
- żywienie w biegunce i zaparciach.
4. Jak to jest z tymi suplementami?
- co to są suplementy?,
- kiedy warto stosować suplementy?,
- interakcje suplementów z lekami i żywnością.
5. W zdrowym ciele zdrowy duch
- wpływ żywienia i stylu życia na nastrój,
- neurodegeneracja a dieta.
Cel ogólny:
pomoc Słuchaczom w odpowiedzieniu na ważne pytania dotyczące wpływu naszej codziennej diety, stylu życia na sprawność umysłową oraz zdrowie.
Cele szczegółowe:
Kurs jest źródłem wiedzy i praktycznych porad z zakresu dietetyki, jakie Słuchacz może wykorzystać w codziennym życiu. Pomaga zrozumieć mechanizmy związane z przekarmianiem, nieprawidłowo zbilanoswaną dietą człowieka dorosłego oraz kobiety w okresie ciąży. Zajęcia odnoszą się także do często pomijanego - ale niezwykle istotnego klinicznie problemu niedożywienia, które jest obecne wśród wielu pacjentów hospitalizowanych, chorujących przewlekle ale powszechnie występuje również u osób starszych czy nawet dzieci. Celem prowadzonych wykładów jest zwrócenie uwagi Słuchaczy na możliwości, jakie daje prawidłowa dieta i styl życia w konteście profilaktyki wielu chorób i łagodzenia dolegliwości. Odkrywa znaczenie żywienia w odniesieniu do funkcjonowania układu nerwowego. Kurs ma za zadanie pomóc Słuchaczom w codziennym wyborze preparatów stosowanych w postaci suplementów, informuje również o zagrożeniach wynikajacych z interakcji wybranych preparatów z lekami i żywnością.
Korzyści dla słuchacza:
Słuchacz po zakończonym kursie:
- posiada wiedzę z zakresu wpływu nieprawidłowego żywienia na organizm,
- wie, jakie znaczenie ma dieta i styl życia kobiety w ciąży w kontekście zdrowia jej dziecka,
- rozumie, jakie znaczenie ma odpowiednie żywienie w profilaktyce i leczeniu niedożywienia,
- potrafi wskazać produkty żywnościowe zalecane w biegunce oraz w zaparciach,
- posiada wiedzę na temat roli żywienia w profilaktyce i leczeniu zaburzeń nastroju, depresji,
- zna wpływ diety na procesy związane ze starzeniem się mózgu,
- umie dobrać i zastosować produkty specjalnego przeznaczenia medycznego rekomendowane w stanach chorobowych i niedożywieniu,
- potrafi wybrać odpowiedni suplement w konieczności jego zastosowania oraz posiada wiedzę na temat wybranych interakcji suplementów z lekami i żywnością,
- zna założenia diety łatwostrawnej.
Metody pracy:
- wykłady w formie sześciu cotygodniowych webinariów trwajacych 1h 45min. (online na platformie Ms Teams WUM),
- wykłady nagrane (2h) prezentacje, artykuły i materiały dodatkowe umieszczone w zespole kursu na platformie MS TEAMS WUM.
Metody weryfikacji efektów kształcenia:
- egzamin po zakończonych zajęciach w formie 10 pytań częściowo otwartych, częściowo testowych na platformie Ms Teams w ustalonym terminie z wykładowcą.