Wina musujące i wzmacniane: Kurs wiedzy z metodyką degustacji (oraz praktyką dla chętnych) – kurs stacjonarny
KU/10556
Kultury i Idee
Kurs realizowany w formie stacjonarnej.
Kurs jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.
Kurs powinien przysporzyć wiedzy wszystkim zainteresowanym tematem wina. Ze względu na szeroki zakres tematyczny i przystępne podanie treści (nawet tych zaawansowanych), kurs może okazać się pożyteczny zarówno dla osób spoza branży, w tym dla hobbystów oraz ciekawych nowinek amatorów wina i koneserów, jak i dla znawców wina, zajmujących się nim zawodowo, zwłaszcza sommelierów, kucharzy, pracowników branży hotelarskiej, nauczycieli i adeptów szkół winiarskich, inwestorów, a także piszących o winie dziennikarzy i historyków zajmujących się tematyką winiarską. Spotkania mają charakter konwersatoriów połączonych z warsztatami i ćwiczeniami praktycznymi (dot. podawania win specjalnych i ich degustacji). Kurs obejmuje tematykę win specjalnych, tj. musujących i wzmacnianych.
I Wina musujące
- Wprowadzenie do historii branży win musujących.
- Regiony winiarskie i warunki klimatyczne.
- Metody produkcji win musujących i ich wpływ na smak wina.
- Sytuacja rynkowa i nowe trendy dotyczące win musujących.
- Szampania jako tradycyjny punkt odniesienia.
- Wina musujące Europy: Francja, Hiszpania, Włochy.
- Produkcja win musujących w pozostałych częściach Europy.
- Przewodnik po winach musujących w krajach pozaeuropejskich.
- Zasady łączenia win musujących z jedzeniem.
- Podstawy praktyczne degustacji win musujących.
II Wina wzmacniane
- Przewodnik po historii tworzenia win wzmacnianych.
- Regiony winiarskie i warunki klimatyczne.
- Metody produkcji win wzmacnianych i ich wpływ na smak wina.
- Sytuacja rynkowa i nowe trendy dotyczące win wzmacnianych.
- Madera jako pierwsza ojczyzna win wzmacnianych.
- Przemysł win porto jako owoc współpracy międzynarodowej.
- Andaluzja jako kraina aromatycznych win sherry.
- Praktyki biznesowe producentów madery, porto i sherry.
- Zasady łączenia win wzmacnianych z jedzeniem.
- Poznanie komponentów wina a profesjonalna degustacja.
Co istotne, dla chętnych Słuchaczy przewidziana jest możliwość ugruntowania wiedzy praktycznej zdobytej w ramach tego kursu podczas degustacji w towarzystwie dwojga Prowadzących ten kurs:
- dra Piotra Nagórki – encyklopedysty, badacza komunikacji profesjonalnej, laureata prestiżowej nagrody Prix de l'OIV 2022, przyznanej przez Międzynarodową Organizację Winorośli i Wina za książkę Madeira, Port, Sherry: The Equinox Companion to Fortified Wines,
- Marty Ręgowskiej – przedstawicielki branży winiarskiej, nauczycielki wina z wieloletnim doświadczeniem, posiadaczki dyplomów Champagne Master, Cava Educator (Advanced Level) oraz dyplomu najwyższego stopnia brytyjskiej szkoły WSET (Diploma Level 4), a także sędziny w konkursach winiarskich.
Grupa ze zmniejszonym limitem osób.
Cel ogólny:
zdobycie wiedzy o winach specjalnych (musujących i wzmacnianych), w tym wiedzy o historii branż i producentów, czynnikach klimatycznych i metodach produkcji, oraz aktualnej sytuacji rynkowej; rozwinięcie umiejętności praktycznych związanych z serwowaniem win specjalnych, ich degustacją i łączeniem tych win z jedzeniem.
Cele szczegółowe:
- zdobycie wiedzy o winach specjalnych (musujących i wzmacnianych), w tym wiedzy o historii branż i producentów, czynnikach klimatycznych i metodach produkcji, oraz aktualnej sytuacji rynkowej – Słuchaczom przedstawione zostaną nowe trendy w zróżnicowanym przemyśle win specjalnych, a także najnowsze wyniki badań terminologicznych i encyklopedycznych w podanym zakresie,
- rozwinięcie umiejętności praktycznych związanych z serwowaniem win specjalnych, ich degustacją oraz łączeniem tych win z jedzeniem – wartością dodaną będzie przedstawienie Słuchaczom kursu najnowszych odkryć naukowych dotyczących podawania win i ich degustacji.
Korzyści dla słuchacza:
Słuchacz:
- ma gruntowną wiedzę na temat przemysłu win musujących i przemysłu win wzmacnianych, w tym aktualnych trendów rynkowych,
- rozumie niuanse między branżami win specjalnych wynikające z różnic w metodzie produkcji każdego z tych win,
- zna historie najważniejszych producentów i zależności biznesowe między nimi,
- ma wiedzę dotyczących charakterystyk krajów i regionów winiarskich kluczowych dla danej branży,
- zna ciekawostki dotyczące poszczególnych win specjalnych reprezentujących różne kategorie, w tym strategie marketingowe producentów, ich powiązania z kinematografią, przemysłem whisky, i innymi branżami, kluczowe statystyki dot. rynków eksportowych dla win specjalnych (musujących i wzmacnianych), a także historyczne paralele i faktyczne związki z przedstawicielami świata nauki, handlu, kultury i polityki na przestrzeni ostatnich kilkuset lat (takimi jak Ferdynand Magellan, James Cook, Christopher Merret, Antoine Lavoisier, Thomas Jefferson, Louis Pasteur, sir Winston Churchill, Królowa Elżbieta II, Barack Obama, Brad Pitt, Donald Trump, i in.),
- dysponuje wiedzą praktyczną dotyczącą sposobów przechowywania win specjalnych oraz bogatej etykiety związanej z serwowaniem tych win i ich degustacją,
- ma wiedzę na temat skutecznego łączenia poszczególnych win z jedzeniem,
- rozumie reguły rządzące łączliwością składników wina i jedzenia w oparciu o wiedzę o ich składach chemicznych odpowiedzialnych za konkretne smaki i aromaty,
- ma wiedzę niezbędną do przeprowadzenia profesjonalnej degustacji.
Metody pracy:
- prezentacje,
- pogadanki,
- studia przypadków,
- zadania w grupach kilkuosobowych.
Metody weryfikacji efektów kształcenia:
- quiz sprawdzający wiedzę i osiągnięte efekty kształcenia – będzie on przeprowadzony na przedostatnim spotkaniu.
- dla chętnych Słuchaczy zostanie przeprowadzony egzamin poza godzinami kursu,
- dla chętnych (poza godzinami kursu) przewidziane jest również spotkanie degustacyjne, podczas którego Słuchacze będą mogli sprawdzić swoją wiedzę praktyczną.