Wina musujące i wzmacniane: Kurs wiedzy z metodyką degustacji (oraz praktyką dla chętnych) – kurs stacjonarny

KU/10556 Kultury i Idee

Kurs realizowany w formie stacjonarnej.

Kurs jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Kurs powinien przysporzyć wiedzy wszystkim zainteresowanym tematem wina. Ze względu na szeroki zakres tematyczny i przystępne podanie treści (nawet tych zaawansowanych), kurs może okazać się pożyteczny zarówno dla osób spoza branży, w tym dla hobbystów oraz ciekawych nowinek amatorów wina i koneserów, jak i dla znawców wina, zajmujących się nim zawodowo, zwłaszcza sommelierów, kucharzy, pracowników branży hotelarskiej, nauczycieli i adeptów szkół winiarskich, inwestorów, a także piszących o winie dziennikarzy i historyków zajmujących się tematyką winiarską. Spotkania mają charakter konwersatoriów połączonych z warsztatami i ćwiczeniami praktycznymi (dot. podawania win specjalnych i ich degustacji). Kurs obejmuje tematykę win specjalnych, tj. musujących i wzmacnianych.

I Wina musujące

  1. Wprowadzenie do historii branży win musujących.
  2. Regiony winiarskie i warunki klimatyczne.
  3. Metody produkcji win musujących i ich wpływ na smak wina.
  4. Sytuacja rynkowa i nowe trendy dotyczące win musujących.
  5. Szampania jako tradycyjny punkt odniesienia.
  6. Wina musujące Europy: Francja, Hiszpania, Włochy.
  7. Produkcja win musujących w pozostałych częściach Europy.
  8. Przewodnik po winach musujących w krajach pozaeuropejskich.
  9. Zasady łączenia win musujących z jedzeniem.
  10. Podstawy praktyczne degustacji win musujących.

II Wina wzmacniane

  1. Przewodnik po historii tworzenia win wzmacnianych.
  2. Regiony winiarskie i warunki klimatyczne.
  3. Metody produkcji win wzmacnianych i ich wpływ na smak wina.
  4. Sytuacja rynkowa i nowe trendy dotyczące win wzmacnianych.
  5. Madera jako pierwsza ojczyzna win wzmacnianych.
  6. Przemysł win porto jako owoc współpracy międzynarodowej.
  7. Andaluzja jako kraina aromatycznych win sherry.
  8. Praktyki biznesowe producentów madery, porto i sherry.
  9. Zasady łączenia win wzmacnianych z jedzeniem.
  10. Poznanie komponentów wina a profesjonalna degustacja.

Co istotne, dla chętnych Słuchaczy przewidziana jest możliwość ugruntowania wiedzy praktycznej zdobytej w ramach tego kursu podczas degustacji w towarzystwie dwojga Prowadzących ten kurs:

  • dra Piotra Nagórki – encyklopedysty, badacza komunikacji profesjonalnej, laureata prestiżowej nagrody Prix de l'OIV 2022, przyznanej przez Międzynarodową Organizację Winorośli i Wina za książkę Madeira, Port, Sherry: The Equinox Companion to Fortified Wines,
  • Marty Ręgowskiej – przedstawicielki branży winiarskiej, nauczycielki wina z wieloletnim doświadczeniem, posiadaczki dyplomów Champagne Master, Cava Educator (Advanced Level) oraz dyplomu najwyższego stopnia brytyjskiej szkoły WSET (Diploma Level 4), a także sędziny w konkursach winiarskich.

Grupa ze zmniejszonym limitem osób.

590.00 PLN 34 godzin 17.35 PLN / h

Grupa KU/10556/1

03.06.2025 - 17.07.2025 Lokalizacja: Kampus na Powiślu
l.p. data rozpoczęcie zakończenie przerwa
1 03.06.2025 , wtorek 17:30 19:30 00 min
2 05.06.2025 , czwartek 17:30 19:30 00 min
3 10.06.2025 , wtorek 17:30 19:30 00 min
4 12.06.2025 , czwartek 17:30 19:30 00 min
5 17.06.2025 , wtorek 17:30 19:30 00 min
6 24.06.2025 , wtorek 17:30 19:30 00 min
7 26.06.2025 , czwartek 17:30 19:30 00 min
8 01.07.2025 , wtorek 17:30 19:30 00 min
9 03.07.2025 , czwartek 17:30 19:30 00 min
10 08.07.2025 , wtorek 17:30 19:30 00 min
11 10.07.2025 , czwartek 17:30 19:30 00 min
12 15.07.2025 , wtorek 17:30 19:30 00 min
13 17.07.2025 , czwartek 17:30 19:00 00 min
590.00 PLN 34 godzin 17.35 PLN / h