Diety odchudzające – prawdy i mity – kurs online
Kurs realizowany w formie zdalnej na platformie MS Teams.
1. Otyłość okiem dietetyka.
Słuchacze poznają definicje, różne klasyfikacje otyłości, a także dane epidemiologiczne dotyczące tego zjawiska. Zapoznają się również z diagnostyką oraz wytycznymi dotyczącymi leczenia otyłości.
2. Optymalna dieta w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych. Zasady planowania diety odchudzającej.
Słuchacze zapoznają się z aktualnymi wytycznymi dotyczącymi planowania diety odchudzającej, a także z praktycznym ich wykorzystaniem.
3. Substancje stosowane w walce z otyłością i ich wpływ na organizm człowieka. Substancje spożywcze modyfikujące apetyt.
W tej części zostaną omówione popularne substancje, które wykorzystywane są w walce z otyłością, a także zostanie omówiona rola składników odżywczych i ich proporcji w utracie masy ciała oraz wpływ składników pokarmowych na apetyt i kontrolę masy ciała.
4. Wysiłek fizyczny a redukcja masy ciała.
Rola aktywności fizycznej w redukcji masy ciała i zalecenia dotyczące minimalnego i optymalnego poziomu wysiłku fizycznego.
5. Prawdy czy mity? Modne diety.
Diety: ketogenne, Kwaśniewskiego, Dukana, planetarna, grupy krwi, dr Dąbrowskiej, Cambridge, dieta śródziemnomorska, bezglutenowa, bezlaktozowa, diety oczyszczające. Budowanie relacji dietetyk, lekarz–pacjent.
6. Suplementy diety. Zakończenie kursu. Pytania i odpowiedzi.