Żywność od kuchni – 10 spotkań o żywieniu i przemyśle spożywczym – kurs online

NS/8040 Nauka i Środowisko

Kurs prowadzony w formie zdalnej na platformie ZOOM.

Kurs w ramach cyklu „Ucz się od najlepszych!".

Czy zastanawiałeś się kiedyś jaką drogę przebywa pomidor, by trafić na Twoją kanapkę? Czym różni się żywność ekologiczna od produktów z supermarketu? Dlaczego wojna w Ukrainie wpływa na ceny w naszych sklepach? I czym właściwie jest tak zwane „mięso z probówki”? Jeżeli nurtują Cię podobne pytania, ten kurs jest dla Ciebie.

Jedzenie to kwestia swojska i bliska, ale równocześnie pełna skomplikowanych mechanizmów wprowadzonych za sprawą uprzemysłowienia produkcji. Co robić, gdy nazwy pojawiające się w składach produktów są dla nas coraz bardziej zagadkowe, a jednocześnie pragniemy odzyskać dostęp do zdrowej, naturalnej żywności?

Przemysł spożywczy to jednak nie tylko kwestie związane z naszym zdrowiem i prawami konsumenckimi. To także liczne wyzwania gospodarcze i ekonomiczne. Coraz poważniejszymi problemami stają się marnowanie żywności i degradacja środowiska naturalnego spowodowana masową produkcją. Czy istnieją jakieś alternatywne rozwiązania, które przyniosą ulgę naszej planecie?

Zapraszamy do udziału w kursie poświęconym jedzeniu, żywności i przemysłowi spożywczemu. Wspólnie spróbujemy znaleźć odpowiedź na nurtujące wielu z nas pytanie „Czy wiesz co jesz?”.

  1. Czy w związku z wojną w Ukrainie grozi nam głód? – dr hab. Krzysztof Falkowski, prof. SGH.
  2. Jemy czy marnujemy? Skala problemu marnotrawstwa żywności w Polsce - dr hab. inż. Beata Bilska, dr inż. Marzena Tomaszewska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.
  3. Wytwarzanie żywności a degradacja środowiska naturalnego – dr hab. Paulina Kramarz, Instytut Nauk o Środowisku, Uniwersytet Jagielloński.
  4. Alternatywne Sieci Żywnościowe w Europie Środkowo-Wschodniej – dr Ruta Śpiewak, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa, Polska Akademia Nauk.
  5. Mięso z probówki – jak zrobić hamburgera w laboratorium? - dr hab. Iwona Grabowska-Kowalik, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski.
  6. Komu ufają polscy konsumenci – produkty prosto od rolnika czy z supermarketu? - mgr Monika Strupiechowska, Wydział Socjologii, Uniwersytet Warszawski.
  7. Czy każde E jest “fe”? Skład produktów i dodatki do żywności – mgr Aneta Jachnis, Warszawski Uniwersytet Medyczny.
  8. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej – czy tradycyjna polska kuchnia to tylko dania mięsne? – Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, autorka książek "Kapłony i szczeżuje: opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" oraz "Sztukamięs ze szlachtuza"
  9. Święte pokarmy i żywność w rytuale – dr hab. Michał Kowalski, Wydział Socjologii, Uniwersytet Warszawski.
  10. Jedzenie emocjonalne – o zajadaniu stresu – dr Mariusz Jaworski, Warszawski Uniwersytet Medyczny.

Kolejność wykładów może ulec niewielkim zmianom.

325.00 PLN 30 godzin 10.83 PLN / h

Grupa NS/8040/2

04.10.2022 - 13.12.2022 Lokalizacja:
l.p. data rozpoczęcie zakończenie przerwa
1 04.10.2022 , wtorek 18:00 20:15 00 min
2 11.10.2022 , wtorek 18:00 20:15 00 min
3 18.10.2022 , wtorek 18:00 20:15 00 min
4 25.10.2022 , wtorek 18:00 20:15 00 min
5 08.11.2022 , wtorek 18:00 20:15 00 min
6 15.11.2022 , wtorek 18:00 20:15 00 min
7 22.11.2022 , wtorek 18:00 20:15 00 min
8 29.11.2022 , wtorek 18:00 20:15 00 min
9 06.12.2022 , wtorek 18:00 20:15 00 min
10 13.12.2022 , wtorek 18:00 20:15 00 min
325.00 PLN 30 godzin 10.83 PLN / h