50 twarzy grzybów – kurs online
Kurs realizowany w formie zdalnej na platformie ZOOM.
„Nie było nas, był las, nie będzie nas, będzie las”. To znane przysłowie staje się obecnie coraz mniej aktualne, a to za sprawą niszczycielskiej ingerencji człowieka. Jest jednak pewna nieujarzmiona grupa leśnych (i nie tylko leśnych) stworzeń, której, dzięki wyjątkowej sztuce przetrwania, nie straszny nawet Homo sapiens. To za sprawą grzybów – bo o nich mowa – przytoczony aforyzm powinien zostać uściślony, przyjmując w świetle obecnych zmian antropogenicznych bardziej autentyczne brzmienie: „nie było nas, były grzyby, nie będzie nas, będą grzyby". Grzyby są wszędzie. W każdej strefie klimatycznej, na lądzie i w wodzie. Przyjmują niezwykłe formy, leczą, zabijają, odurzają – i to nie tylko swym pięknem. W hierarchii taksonomicznej zajmują zaszczytną rangę królestwa, przydającą im zasłużonego majestatu.
Kurs dedykowany jest zarówno miłośnikom grzybów, jak i sceptykom. Poruszane zagadnienia:
- Wprowadzenie do świata grzybów. Bioróżnorodność i zdolności adaptacyjne.
- Grzyby lecznicze i wytwarzane przez nie substancje biologicznie czynne.
- Grzyby z kryminalną przeszłością – słynni przedstawiciele gangu jednonogich morderców, trucizny, którymi częstują i autentyczne przypadki ich zbrodniczych dokonań.
- Magiczne grzyby i substancje psychoaktywne. Czyli o tym, dlaczego Wikingowie wygrywali bitwy, co właściwie Alicja robiła w Krainie Czarów i czy święte grzyby sprawiedliwie okryto niechlubną sławą.
- Grzyby jako wstęp do gry wstępnej i zawarte w nich substancje o potencjalnym zastosowaniu wzmagającym potencję.
- Z lasu do laboratorium – techniki hodowli grzybów w warunkach naturalnych i sztucznych.
- Wykorzystanie grzybów w biotechnologii: od otrzymywania leków, poprzez produkcję sera i wina, aż po oczyszczanie ścieków.
- Zastosowanie grzybów w kosmetologii, czyli o najmodniejszych składnikach pielęgnacji skóry.
- Grzyby w sztuce, twórczości literackiej i w kuchni. Artystyczno-kulinarne zakończenie kursu, wypełnione fotografią, rysunkiem, malarstwem, książką, ale też prostymi i niebanalnymi przepisami kulinarnymi, które mogą pretendować do miana sztuki.