Jeszcze więcej o żywności i prawidłowym żywieniu – kurs online
Kurs realizowany w formie zdalnej na platformie MS Teams oraz dostępnych do odczytu w dowolnym momencie plików z webinariami.
Celem kursu jest pogłębienie przez Słuchaczy wiedzy na temat prawidłowego stylu żywienia. Plan kursu nie zakłada przedstawienia podstaw żywienia człowieka, a obejmuje poszerzenie tematów, które szczegółowo zostały opisane w kursie „Postawy żywienia oraz Żywność XXI wieku" (do uczestnictwa w kursie nie jest jednak konieczne ukończenie pozostałych kursów prowadzonych przez Wykładowcę).
Kurs odbywa się w formie HYBRYDOWEJ:
- 10,5 h zegarowych zajęć podczas wideokonferencji w czasie rzeczywistym (1 h 45 min. ujęte w harmonogramie spotkania),
- 12 h zegarowych zajęć nagranych przez Prowadzącą w formie webinariów specjalnie dla Słuchaczy i umieszczonych w materiałach (2 h ujęte w harmonogramie spotkania).
Taka forma kursu umożliwi Słuchaczom zminimalizowanie czasu spędzonego przed ekranem, a jednocześnie pozwoli odtworzyć materiały w dogodnym terminie. W wyznaczony dzień Prowadząca łączy się ze Słuchaczami za pośrednictwem platformy MS Teams na 1 h 45 minut telekonferencji, a pozostałe 2 h, przeznaczone na zajęcia, Prowadząca nagrywa w formie dostępnych plików.
Kurs odbywać się będzie na zasadzie wykładów multimedialnych, a także dyskusji ze Słuchaczami na platformie MS Teams.
Kurs obejmuje następujące zagadnienia:
- Zagrożenia zdrowotne wynikające z zanieczyszczenia żywności.
- Nieprawidłowe przechowywanie i przygotowanie potraw.
- Najczęstsze błędy żywieniowe.
- Jak w prosty sposób zwiększyć wartość prozdrowotną naszej diety.
- Na co zwrócić uwagę, kupując jedzenie.
- Co wybierać „na mieście".
- Pomysły na szybkie i zdrowe przekąski oraz dania.
- Jak jest z tym grillowaniem i smażeniem?
- Co mogę sam/sama przygotować, czyli domowa produkcja superfood.