Dieta i styl życia a zdrowie psychiczne – kurs online
NS/10598
Nauka i Środowisko
Kurs realizowany w formie zdalnej na platformie MS Teams.
Kurs jest w całości opracowany i prowadzony przez wieloletniego wykładowcę akademickiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (od 2019 roku również Uniwerystetu Otwartego UW), kierownika studiów podyplomowych z zakresu Psychodietyki WUM CKP.
Prowadząca jest dietetykiem, mamą oraz przede wszystkim człowiekiem, który tak – jak my wszyscy na co dzień – zmaga się z wieloma trudnościami, napięciem emocjonalnym, permanentnym stresem i walką o zdrowie swoje, najbliższych i podopiecznych. Połączenie wiedzy, nauki, doświadczenia i pasji umożliwia wnikliwe przedstawienie poruszanych zagadnień.
Poruszane tematy wykładów:
- Wpływ diety i składników pokarmowych na nasze samopoczucie.
- Substancje antyodżywcze i toksyczne i ich wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
- Jelita i mózg, czy jest jakiś związek?
- Wpływ stresu na organizm.
- Rola suplementacji w prawidłowej pracy układu nerwowego.
- Występowanie wybranych chorób a zdrowie psychiczne.
- Pozostałe czynniki związane ze stylem życia wpływające na samopoczucie.
- Ćwiczenia praktyczne (modyfikacje planu żywieniowego, tworzenie wybranych zaleceń, przykładowe przepisy, wypełnianie kwestionariuszy, pytania Słuchaczy).
Cel ogólny:
zapoznanie Słuchaczy z podstawowymi założeniami diety i elementów stylu życia, mającymi wpływ na samopoczucie i zdrowie psychiczne człowieka.
Cele szczegółowe:
- zwiększenie świadomości prozdrowotnej Słuchaczy w odniesieniu do roli składników pokarmowych, stylu życia i ich znaczenia w zachowaniu zdrowia psychicznego, w tym sprawności intelektualnej i pracy mózgu,
- przekazanie Słuchaczom porad i metod pomocnych w samodzielnej analizie diety, wprowadzenia modyfikacji dietetycznych, zmian nieprawidłowych nawyków żywieniowych lub innych założeń prozdrowotnych, które Słuchacz może zastosować w codziennej praktyce tak, aby zwiększyć szansę na dobrą kondycję psychiczną i poprawić samopoczucie.
Korzyści dla słuchacza:
Słuchacz:
- posiada podstawową wiedzę z zakresu wpływu i źródeł występowania poszczególnych składników pokarmowych na zdrowie psychiczne,
- potrafi wskazać nieprawidłowe nawyki żywieniowe i czynniki związane ze stylem życia, mogące mieć negatywny wpływ na nastrój,
- umie wskazać i wyjaśnić podstawową rolę suplementacji i probiotykoterapii w odniesieniu do zdrowia psychicznego,
- wie, jakie prawidłowe postawy prozdrowotne i nawyki mogą w pozytywny sposób wpłynąć na nastrój,
- rozumie, jaki jest związek pomiędzy osią jelita-mózg, mózg-jelita,
- potrafi w podstawowy sposób wyjaśnić wpływ stresu, w tym stresu przewlekłego na organizm człowieka,
- rozumie, jakie znaczenie może mieć występowanie wybranych chorób w kontekście ryzyka występowania zaburzeń psychicznych i pracy układu nerwowego,
- umie wskazać elementarne założenia diety i stylu życia poprawiających kondycję psychiczną, używając konkretnych porad i zaleceń żywieniowych.
Metody pracy:
- wykłady w formie 7 cotygodniowych webinariów (6 razy 2,5h zegarowe i ostatnia 1,5h),
- przesłane przez Wykładowcę materiały dodatkowe,
- karty pracy.
Metody weryfikacji efektów kształcenia:
dla chętnych Słuchaczy egzamin w formie odpowiedzi ustnej na trzy losowo wybrane pytania otwarte (w terminie ustalonym z Prowadzącą).