Podstawy żywienia – czy moja dieta jest prawidłowa? – kurs online
NS/6067
Nauka i Środowisko
Kurs realizowany w formie zdalnej na platformie MS Teams.
Kurs odbywa się w formie HYBRYDOWEJ:
- 16 h zajęć podczas videokonferencji w czasie rzeczywistym (ok. 2 h podczas terminowego spotkania),
- 16 h zajęć nagranych przez Prowadzącą w formie webinariów specjalnie dla Słuchaczy i umieszczonych w materiałach (pozostałe ponad 2 h podczas terminowego spotkania).
Taka forma zajęć umożliwi Słuchaczom zminimalizowanie czasu spędzonego przed ekranem, a jednocześnie pozwoli odtworzyć materiały w dogodnym terminie.
W wyznaczony dzień Prowadząca łączy się ze Słuchaczami za pośrednictwem platformy MS Teams na 2 h telekonferencji, a pozostałe 2-2,5 h, przeznaczone na zajęcia, Prowadząca nagrywa w formie dostępnych plików.
Kurs odbywać się będzie na zasadzie wykładów multimedialnych, a także dyskusji ze Słuchaczami oraz ćwiczeń praktycznych analizy wybranego posiłku i obliczenia indywidualnego zapotrzebowania na składniki pokarmowe i energię.
Plan kursu obejmuje:
- Zapoznanie się z podstawą anatomii i fizjologii układu pokarmowego, hormonalnego. Uwzględnienie roli żywienia w występowaniu czy leczeniu schorzeń układu pokarmowego.
- Wyjaśnienie mechanizmów warunkujących odczuwanie głodu oraz sytości, wpływu poszczególnych hormonów na masę ciała, stężenie glukozy we krwi, apetyt.
- Przedstawienie pojęć z zakresu żywienia, dietetyki.
- Objaśnienie terminów: katabolizmu, anabolizmu, niedożywienia, przeżywienia, przemiany materii, termogenezy poposiłkowej.
- Zapoznanie się z rodzajem i funkcją poszczególnych składników pokarmowych; definicją, źródłem.
- Ocena zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze i wodę człowieka zdrowego.
- Praktyczne ćwiczenia – obliczanie zapotrzebowania na składniki odżywcze i energię Słuchaczy oraz dla chętnych – analiza wybranego posiłku.
- Wyjaśnienie skutków nieprawidłowej diety, niedoborów pokarmowych.
- Popularne mity i przesądy w żywieniu.
- Diety – podział i analiza.
Cel ogólny:
zapoznanie Słuchaczy z tematyką dotyczącą podstaw dietetyki, zasad prawidłowego odżywiania, określania indywidualnego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze i elementarnych informacji z zakresu anatomii oraz metabolizmu człowieka.
Cele szczegółowe:
- zapoznanie się z elementami podstaw anatomii człowieka (m.in. układ pokarmowy) oraz fizjologii i metabolizmu człowieka (odczuwanie głodu, sytości, funkcjonowania układu pokarmowego),
- określenie roli, źródeł składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
- nabycie umiejętności oceny indywidualnego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze oraz pozyskanie umiejętności przez Słuchaczy z zakresu analizy, planowania i oceny żywienia, wykorzystywanych dla własnych potrzeb,
- analiza kilku popularnych diet i nawyków związanych ze stylem życia.
Korzyści dla słuchacza:
Słuchacz:
- posiada elementarną wiedzę z zakresu anatomii, fizjologii układów odgrywających istotną rolę w prawidłowym odżywianiu człowieka,
- zapoznał się z podstawową terminologią używaną w dietetyce oraz rozumie metabolizm człowieka, a także umie określić jego zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze,
- potrafi samodzielnie wskazać błędy żywieniowe, a także zaproponować odpowiednie ich skorygowanie, wskazując konkretne zamienniki pokarmowe, tworząc także proste plany żywieniowe – na podstawie zdobytych wiadomości oraz jedynie na własne potrzeby,
- zna główne źródła wybranych składników pokarmowych, a także potrafi określić ich podstawową rolę w diecie.
Metody pracy:
- webinaria i telekonferencje przy użyciu platformy MS Teams,
- analiza przykładowych posiłków,
- dyskusja,
- określenie zapotrzebowania na energię i makroskładniki.
Metody weryfikacji efektów kształcenia:
- egzamin będzie opierał się na pięciu, losowo wybranych pytaniach z zakresu poruszanej tematyki,
- kilka pytań będzie otwartych,
- wszystkie treści, zawarte w egzaminie, będą poruszane podczas kursu i zaznaczone przez Prowadzącą jako istotne.